Twitter
RSS RSS

woensdag 7 maart 2012

Chocolade vla


Als kind al was ik gek op vla…Dit kwam, denk ik, vooral omdat wij vroeger thuis nooit toetjes aten. Dat was geen gewoonte. Nog steeds zit het er bij mij niet in. Maar vla! Vooral chocolade vla blijf ik lekker vinden (misschien een tikje ordinair, maar het zij zo). Nu ik zuivel mijd, is dit recept mijn alternatief. Ik weet dat er ook soja vla in de winkel bestaat, maar mijn voorkeur - met name bij soja producten - gaat uit naar de biologische soja boon. Voor zo’n biologisch soja boon vlaatje moet ik eerst 8 kilometer heen en 8 kilometer terug fietsen. In het dorp waar ik woon is geen biowinkel (ontbering, ik weet het). Nu heb ik meestal wel havermelk of sojamelk in huis. Als ik naar vla snak (of in dit geval liet ik een verstandskies trekken en kon ik niet echt iets anders eten dan vla, soep of pap), maak ik het snel thuis! Ook heb je meteen een liter en kun je vla eten tot je geen pap meer kunt zeggen…


Oja, bij het scheiden van de kokosmelk (wat trouwens geheel optioneel is) heb je een kokosmelk nodig waar geen emulgator aan is toegevoegd. Een emulgator (wat eigenlijk toch al niet zo lekker klinkt en in dit geval ook echt overbodig is) zorgt ervoor dat het vet en de vloeistof mengen, zoals afwasmiddel dat ook kan doen. Dit is juist niet wat we willen. De kokosmelk die ik meestal gebruik en waar geen emulgator in zit, is van het merk Fair Trade die je zelfs in de meeste supermarkten kunt vinden!

Waarom zo moeilijk doen? Het kokosvet kun je echt perfect gebruiken om cake’s, taarten of muffins mee te voorzien. Heel simpel: laat het kokosvet goed koelen in de koelkast en klop vervolgens vlot poedersuiker naar smaak door het kokosvet. Dit kan met de hand, dat doe ik zelf ook, ik heb namelijk geen mixer. Maar eerlijk gezegd denk ik dat je tot een beter resultaat komt met een handmixer. Laat het opnieuw opstijven in de koelkast en top er je muffin of cake mee!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...