Twitter
RSS RSS

donderdag 26 april 2012

Gierst met kikkererwten


Gierst: het heeft geloof ik wel een geitenwollensokken imago. Maar ja, ik schaam mij niet als iemand mij een geitenwollensok vindt. Binnen de nieuwe trends en ontwikkelingen, zoals de woorden eerlijk, duurzaam en puur, griezelt men vaak van de geitenwollensok. Ik griezel dan weer, ondanks dat ik soms ook met deze woorden op de proppen kom, van puur en eerlijk als het op plekken tevoorschijn komt waar het niet meer duidelijk is wat ermee wordt bedoeld. Bijvoorbeeld de Mc Donalds ziet er steeds groener uit, met houtwerk in de gebouwen aan de buitenkant. Maar is er van binnen, in een Big Mac, het ook zo duurzaam, puur en eerlijk? De Albert Heijn heeft nu ook de puur en eerlijk-lijn waar verschillende dingen onder vallen. En ik moet zeggen, ik vind het fijn dat ik ook even snel mijn Fair trade hagelslag en biologische ketchup bij de Albert Heijn kan kopen. Maar probeer aan de bedrijfsleider te vragen wat er zo duurzaam aan het puur en eerlijk waspoeder is in zijn winkel… tot nu toe heb ik niet echt een duidelijk antwoord gekregen. De conclusie van wat ik hiermee wil zeggen is dat ik hoop dat de verduurzaming niet bij een trend blijft maar dat het een vanzelfsprekendheid wordt, zonder louche woorden te hoeven gebruiken.

Terug naar de gierst: in mijn vorige post had ik een recept voor gierst met banaan en kerrie. Nu een recept met een mediterraans tintje. Ook erg lekker.


De kikkererwten die ik in het recept heb gebruikt, zijn droge kikkererwten. Deze heb ik eerst voorgeweekt en daarna  gaar  gekookt.  Dit doe je door de avond van tevoren de kikkererwten in een pan te doen die je vult met een ruime hoeveelheid water. Laat de kikkererwten minimaal 8 uur voorweken. Ververs het weekwater met schoonwater  en kook de kikkererwten 45 a 60 min. Schuim eventueel de kikkererwten als ze net koken, met een schuimspaan af. Wanneer de kikkererwten gaar zijn, giet ze af en ze zijn klaar voor gebruik.
Als je de kikkererwten zo’n 20 uur laat weken (dit houdt in dat je de kikkererwten de nacht en overdag laat weken tot je gaat koken) scheelt dit in de kooktijd. Hoe langer je de kikkererwten weekt, hoe korter de kooktijd. Vaak zijn ze dan na 45 min. gaar.
Vaak bereid ik een grote hoeveelheid voor. Het deel wat ik dan overhoud, vries ik in. Zo heb ik altijd kikkererwten bij de hand. Dit geld voor alle peulvruchten die je moet voorweken. Uiteraard kun je ook kikkererwten uit pot of blik gebruiken. Deze bereiding van kikkererwten geldt ook voor andere peulvruchten, met uitzondering van linzen.

2 opmerkingen:

 1. Mooi blog heb je! Ik ga dit recept gauw proberen. Heb ook gierst in huis, maar die kook je in 7 minuten en dat wordt dan een pap. Ik ga eens kijken of ze bij de ekoplaza ook 'gewone' gierst hebben.
  Groetjes, Kirstin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Mocht je geïnteresseerd zijn in het type gierst dat ik bijna altijd gebruik; dat is van het merk 'De Nieuwe Band'. Deze vind ik erg prettig in gebruik en lekker. Aangezien dit een biologisch merk is, zal die vast wel bij de ekoplaza te vinden zijn. Succes met koken!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...