Twitter
RSS RSS

donderdag 4 oktober 2012

Pompoentaart


De wind waait blaadjes om je oren, ik heb weer een trui aan en ik ben deze week twee keer tot op mijn onderbroek nat geregend. Oftewel: het is herfst. Ik moet zeggen, ik houd echt van de herfst. De natuur is op een prachtig punt en je kunt lekker binnen, met warme sokken aan en een theetje erbij, een beetje bakken en koken. Ik ben een echte huismus, wat ik in de herfst dan ook kan uitleven. Niet te vergeten houd ik ontzettend van de herfst keuken, oftewel: knollen, rapen, pompoenen, maïs, de verwarmende specerijen en heerlijke appeltjes, peren en pruimen...noem maar op. "Mmm".
Ondertussen heb ik al de nodige pompoenen verorberd op allerlei wijzen: geroosterd, in een soepje, gefrituurd, ga zo maar door. Maar nu dacht ik: laat ik eens iets nieuws doen met de pompoen(en niet omdat het rijmt). Zo kwam ik een filmpje tegen waar een recept in voorkwam waar ik enthousiast van werd, namelijk pompoen tiramisu.
Toen vond ik toch echt dat ik dat moest maken. Dus heb ik het recept 'geveganiseerd'. Vaak is het bij mij zo dat ik een aantal keren het nieuwe recept moet maken tot ik tevreden ben met het eindresultaat.
Dit keer was de eerste keer goed gelukt, dus ik vond het 't waard om het recept hier te posten!

Het is een vrij luxueus taartje geworden, met verwarmende specerijnen, romigheid van de pompoen en een verfrissende noot door de sinaasappel, wat het al met al niet te zwaar maakt!
Voor de pompoen puree heb ik een klein pompoentje schoongemaakt, met een vork ontzaad en in stukken gehakt. Vervolgens heb ik het gaar gekookt en afgegoten. Daarna heb ik de pompoen grof geprakt (zodat je het beter kunt afmeten) en bij de suiker, sinaasappelrasp en kruiden gedaan. Pureer nu het mengsel grondig met een staafmixer tot je een glad geheel hebt. Het is handig als de pompoen nog warm is, want dan smelt de suiker er goed doorheen, zodat je geen korreltjes in je puree hebt. Voeg nu 1/3 deel van de tofu crème toe en roer erdoorheen.

Het kruidenmengsel bestaat uit:
1 el gemalen kaneel
1 tl gemalen piment
1 tl gember poeder
1/2 tl gemalen kardemon
1/2 tl geraspte nootmuskaat

Doe alle specerijen in een potje met schroefdeksel. Schud even en ziedaar: een koek-/pompoen kruidenmengsel dat je voor dit recept kunt gebruiken, maar ook in muffins, koekjes, appelcrumble, etc. Het geeft in ieder geval aan elk gerecht een verwarmend herfst tintje (en wie wil dat nou niet!).

Zijden tofu is te koop in de biologische winkel of toko.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...